sobota, november 28, 2009

Kelofiz

Kelofiz je bil eden prvih dinozavrov, in je živel pred približno 210 milijoni let. Bil je mesojed terapod. Kelofiz je bil do 3metre in je tehtal približno 30kg. Bil ježivahno bitje, saj ni hodil po vseh štirih nogah, ampak je tekal le po zadnjih dveh nogah. Imel je množico močnih zob,jedel pa je verjetno majhne, kuščarjem podobne plazilce,ki si tudi živeli v tistih časih.


Kelofiz je imel dolge noge in stopala, vitek trup, dolg rep za ravnotežje in lahke, votle kosti. Iz vsega tega lahko sklepamo, da je bil hiter tekač.

Imel je štiri prste, tekel pa je le po treh. Na rokah je imel na treh prstih ostre kremplje, da je z njimi lovil majhne živali, kot so kuščarji .



Diplodok

DIPLODOK


Diplodok je živel pred 140 milijoni let. Bil je najdaljši dinozaver, kar so jih odkrili doslej. Imel je osem metrov dolg vrat, pet metrov dolg trup in zelo dolg rep, kar štirinajst metrov. Bil pa je vitkega telesa in je tehtal le približno deset ton.

Imel je šibke zobe, s katerimi je obiral listje z dreves, ni pa ga mogel prežvečiti. Pač pa je imel kot vsi zavropodi, verjetno velik želodec, v katerem je prebavljal hrano.









Dinozavri Ozadja

DINOZAVRI OZADJA ZA NAMIZJE


Velika zbirka ozadij za namizja dinozavri.   KLIKNI TUKAJ












Stegozaver

STEGOZAVER


Stegozavri so živeli pred 170 milijoni let v severni ameriki. Stegozaver je imel na hrbtu plošče, ki so bile visoke do 60cm, na repu pa je imel 4 smrtonosne bodice. Stegozaver je bil dolg približno 6metrov, tehtal pa je približno 2 toni. Sprednje noge so bile za polovico krajše od zadnjih. Glavo pa je imel v primerjavi z velikim telesom zelo majhno. Dolga je bila le 45cm. Ker jo je imel pri tleh, je lahko jedel le nizkorastoče rastline, kljub temu, pa se je lahko zaradi močnih zadnjih nog dvignil nanje in oberal vejice z dreves.

Njegovi možgani so bili najmanjši od vseh dinozavrov, bili pa so veliki kot žogica za golf. Stegozaver je velikokrat postal plen večjim mesojedim dinozavrom, kot je bil Tiranozaver.Ker je bil zelo počasen, niuspel zbežati pred sovražnikom in je raje obstal na mestu ter e branil z bodičastim repom. Bodice na repu so bile dolge po 1meter in so bile lahko tudi smrtonosne za nekatere napadalce.














Vrste Dinozavrov

VRSTE DINOZAVROV:

Poznali smo dve vrsti dinozavrov in sicer rastlinojede in mesojede dinozavre. Dinozavre pa lahko razvrstimo tudi glede na življenjski prostor:

Morski dinozavri
Kopenski dinozavri
Leteči dinozavri

Rastlinojedi dinozavri so bili:
diplodok
ankilozaver
stegozaver
igvenodon

Mesojedi dinozavri so bili:

tiranozaver
deinonih
albertozaver
oviraptor
barioniks
alozaver

Morski dinozavri so bili:
ihtiozaver
pelovens
elasmozaver
kronozaver
pleziozaver
mosazaver

Leteči dinozavri so bili:
pterozaver
pteranodon
pterodaktil

Delimo jih tudi na red Sauvischia in red Ovithischia.


Triceratop

Triceratop
Triceratop je eden najbolj razširjenih rogatih dinozavrov. Tehtal je lahko do 10 ton.
Velikost: 9m
Razšijenost: Severna Amerika
Red: Ornithiscia