petek, december 04, 2009

Izumrtje Dinozavrov

Izumrtje dinozavrov


Števime in po vsej Zemlji razširjene vrste dinozavrov so pred priblizno 65 milijoni let nenadoma izginile. To je še vedno ena največjih skrivnosti v poznavanju davnega razvoja dinozavrov. Izumrtje dinozavrov poskušajo razložiti številne teorije. Ena od njih to pripisuje spremembam rastlinstva, zaradi katerih dinozavri niso več mogli prebavljati rastlinske hrane, druga pa za izumrtje krivi majhne in urne sesalce, ki so dinozavrom požrli vsa jajca.
Zelo priljubljena je teorija, po kateri naj bi hitro izumrtje dinozavrov povzročil velikanski meteorit s priblizno 15 km premera. To teorijo podpirajo odkritja tankega sloja gline, ki je nastala v tistem času in vsebuje velike količine iridija; v takšnih koncentracijah je samo v meteoritih, na Zemlji pa je precej redka kovina. Padec tolikšnega meteorita bi moral pognati v ozračje ogromne količine drobnih delcev prsti in kamnin, ki bi v obliki orjaškega oblaka za mnogo let zastirali Sonce in po-vzročili velike podnebne spremembe. Hitre temperaturne in klimatske spremembe bi lahko povzročile propad velikih kopen-skih živali, manjše pa bi lahko preživele.

Vendar je tudi pri tej teoriji še mnogo nejasnosti. Ena od njih je ta, da teorija ne razloži in ne upošteva naslednjega dejstva: število dinozavrskih vrst se je začelo zmanjševati že 5 milijonov let pred dokončnim izumrtjem in izumrtje ni bilo ne-nadno, kakršno bi moralo biti zaradi kata-strofe. Poleg tega je priblizno v istem obdobju - vendar v razmakih po več deset tisoč let - izumrlo še veliko drugih rastlin-skih in živalskih vrst, medtem ko so neka-tere rastlinske in živalske skupine brez problemov preživele ta čas.
Teorija, ki bi prepričljivo razložila izumrtje dinozavrov, bi morala upoštevati vse geološke in fosilne dokaze ter razložiti, zakaj so nekatere skupine povsem izginile, druge pa so se nemoteno razvijale dalje. Izumrtje dinozavrov ostaja še naprej v mnogo tančic zavita skrivnost.
Arheopteriks ali praptič
sejepojavil pred priblizno 175 milijoni let. Po mnogih značilnostih jebil še zelo podoben majhnim mesojedim dinozavrom. Vendar pa je že bil porasel s perjem, po čemer lahko sklepamo, da je bil toplokrvna žival in da je bil sposoben aktivnega letenja. Manjše vrste izumrlih dinozavrov so najbrž predniki današnjih ptic.

Dinozavri

Dinozavri so bili najuspešnejša in najštevilnejša skupina plazilcev v vsej zgodovini našega planeta. Na Zemlji so prevladovali ves zemeljski srednji vek (celih 140 milijonov let), kar je ogromno obdobje v primerjavi z 2 milijonoma let, kolikor traja razvoj človeške vrste. Za razliko od današnjih plazilcev, ki se plazijo po trebuhu ali hodijo po obstransko nameščenih nogah, so dinozavri hodili po nogah, ki so bile nameščene pod telesom, podobno kot so pri današnjih sesalcih in pticah.Puzzle Dinozavri


Najdimo potPomagajmo dinozavru najti pot do drevesa.

Dinozavri


Si znate predstavljati kako veliki in ogromni so bili Dinozavri. V spodnji tabeli boste razbrali in opazovali razlike med posameznimi vrstami Dinozavrov.

Rastlinojeda dinozavra


Slika Dva rastlinojeda dinozavra.

Kako veliki so bili Dinozavri

Kako veliki so bili Dinozavri?

Na spodnji sliki lahko ugotovimo, da so bili Dinozavri različnih velikosti. Imamo primerjavo od manjših do večjih dinozavrov.

Svet Dinozavrov


Tabela Dinozavrov


3D Dinozavri

Dinozavri v 3D obliki


Agilisaurus

Agilisaurus

Agilisaurus(AJ-i-li-SAWR-us, "agile kuščar) je rod dinozavra iz obdobja Srednje Jure, kar je danes vzhodna Azija. Predvidevamo, da je bil ta dinozaver izjemno hiter Dvopedalni tekač, ki je uporabljl svoj dolg rep za ravnotežje.Rastlinojedi Dinozaver.

Afrovenator

Afrovenator

Afrovenator je rod megalosaurid theropod dinozavra iz obdobja zgodnje krede.
Bil je Dvopedalni plenilec, s ostrimi zobmi in kremplji. Imel je  Tri  krempljena vsaki okončini. Po okostju sodeč je ta dinozaver bil približno 9 metrov dolg od konice gobca pa do repa.

Aegyptosaurus

Aegyptosaurus , kar pomeni "Egiptovski kuščar '. Je vrsta dinozavra za katerega predvidevamo, da so živeli v Afriki, v obdobju, okoli 95 milijoni let med srednje-in pozno kredo. To Četveronožni sauropod je bil rastlinojedi dinozaver. Njegove fosile so našli v Egiptu, Niger in v Sahari. Vsi znani primeri so bili odkriti pred letom1939.
Aegyptosaurus tehtajo približno 10,5 ton in merijo 50 metrov dolžino in  več kot 5 metrov v višino. Imel je dolg vrat in majhno lobanjo. Dolg rep je deloval kot protiutež svoji telesni masi.

Acrocanthosaurus


 
Acrocanthosaurus

Acrocanthosaurus (izgovorjava: AK-ro-KAN-tho-SAWR-us) je rod carnosaurian theropod dinozavra iz sredine krede, kar je sedaj Severna Amerika. To je bil eden od največjih Dvopedalni mesojedih dinozavrov. Njegova dolžina je 11,5 m, teža pa 4,16 to.

Achillobator


AchelousaurusAchelousaurus


Achelousaurus (ak-e-LOH-uh-SAWR-us; "Achelous" kuščar ") je rod centrosaurine ceratopsid dinozavra iz poznega krede, kar je sedaj Severna Amerika. Bil je Četveronožni rastlinojedec s papagajskim kljunom in z dvema rogama. Dolžino telesa približno 6 metrov.

Abelisaurus
Abelisaurus


Abelisaurus (Abel's kuščarica") je rod abelisaurida theropoda dinozavra iz pozne krede. Bilo je Dvopedalna zver, ki verjetno dosegla 25-30 metrov (7 do 9 metrov) v dolžino.

Saltasaurus
Saltasaurus


Saltasaurus
Saltasaurus pomeni "kuščar iz Salta".Je relativno majhen dinozaver med zavropodi.
Beseda "Saltasaurus" je včasih zapisan kot"Saltosaurus", celo palaeontologists. Saltasaurus lahko tudi zamenjamo s Saltopus, zaradi njude podobnosti imen, čeprav sta rodov precej nasprotna.

Saltasaurusa je prvič opisal José Bonaparte in Jaime E. Powell, leta 1980. Predvidevamo da je meril v dolžino okoli 12 metrov in tehtal 7 ton . Kot vsi zavropodi, je Saltasaurus rastlinojedec. Ime "Saltasaurus" je povzeta iz regije v severozahodu Argentine, kjer so bili izterjani prvi fosili. Drugi fosili se od takrat nahajo v Urugvaju.Ankylosaurus - Dinozaver

File:Ankylosaurus dinosaur.png

Dinozavri

http://www.beechwoodhills.org/dinosaur1.png

Dinozavri

http://www.12colonies.net/wiki/images/thumb/1/1c/DWSCretaceousDinosaurs.png/250px-DWSCretaceousDinosaurs.png

Cretaceous Dinosaurs

Megalozaver


Dinozaver

T Rex Roaring

Dinozavri

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Achelousaurus_dinosaur.png

Ledena doba 3: Zora dinozavrov 3D

Ledena doba 3: Zora dinozavrov 3D 

Stari prijatelji iz prazgodovine se soočajo s številnimi novimi izzivi, saj pod mrzlo ledeno skorjo odkrijejo povsem nov svet, ki mu vladajo dinozavri. Ob raziskovanju nenavadnih bitij se čemerni mamut Manfred z družico Eli pripravlja na prihod prvega potomca, kar pri prijatelju - sesljajočem lenivcu Sidu - vzbudi starševske občutke. Toda njegova akcija prisvojitve dinozavrovih jajc ne ostane neopažena, zato se trop znajde v smrtni nevarnosti.
Prizor iz filma Ledena doba : Zora Dinozavrov

Hladnokrvni junaki svetovnih uspešnic Ledena doba 1 in 2 so spet tu, v pustolovščini… za vse večne čase. Scrat se še vedno trudi zgrabiti izmuzljivi želod (in morda najti pravo ljubezen), Manny in Ellie pričakujeta svojega prvega mini mamuta, lenivec Sid zabrede v težave, ko si ustvari provizorično družino, ko najde nekaj dinozavrovih jajc, sabljezobi tiger Diego pa se sprašuje, ali se je zaradi druženja s prijatelji preveč pomehkužil. Ko skušajo rešiti nesrečnega Sida, se tovarišija znajde v skrivnostnem podzemnem svetu, v katerem doživijo nekaj bližnjih srečanj z dinozavri, se spopadajo s podivjano floro in favno – in srečajo neusmiljeno, enooko podlasico po imenu Buck, ki lovi dinozavre.
Ledena doba: zora dinozavrov ima vse, kar je bilo občinstvu všeč pri prvih dveh filmih, dodanih pa je še več komedije, akcije in spektakularnih podob – plus filmska čarovnija v 3-D. Naši priljubljeni junaki živijo naprej, pridruži pa se jim nekaj novih, zanimivih likov.
Novost franšize Ledena doba je tudi neverjetni in prostrani podzemni svet, ki ga poseljujejo dinozavri. Bujni svet je v ostrem kontrastu z zimsko pokrajino prvi dveh Ledenih dob in zasenči celo prostranost nadzemne Ledene dobe. To je dežela nevarnosti, velikanskih bitij, rastlin, ki žrejo sesalce, drzne podlasice, svet, v katerem zaljubljeni Scart sledi prebrisani Scratte – in področji z imeni, ko sta Brezno pogube in Ploščadi muk. Celo mamut Manny se počuti majhnega v tem prostranem svetu. "Ko se prikažejo dinozavri, Manny ni več kralj džungle," pravi legendarni komik Ray Romano, ki se vrača kot glas najslavnejšega filmskega kosmatega mamuta.
Z novim svetov so filmarji želeli like Ledene dobe vmestiti v drugačne situacije in jih tako kot prejšnjih delih postaviti pred nepričakovane izzive. "Vedno si želimo videti, do kam lahko gremo z liki," pravi Lori Forte, ki je leta 1999 predstavila osnovno zamisel za Ledeno dobo in je producentka vseh treh filmov. Režiser Carlos Saldanha, ki je režiral tudi drugi del Ledene dobe, dodaja: "Ledena doba: zora dinozavrov je do zdaj najbolj ambiciozen projekt. Naše junake, ki so do zdaj poznali samo ledeno dobo in talečo se ledeno dobo, postavimo v svet, v katerem se ne znajdejo." Sorežiser Michael Thurmeier pravi, da ima film nov, razsežnejši videz. "Skoraj se zdi, da gre za žanrski film, kar me je res pritegnilo. Še vedno pa je to komedija, ki jo ženejo liki, zaradi podzemnega sveta in novih likov pa je na njej nekaj epskega.."
Kaj pa naslednje pustolovščine Mannyja, Sida, Diega, Ellie, Scrata, Scratte – in novorojene mamutke Peaches? Kako se bosta Manny in Ellie spopadala s starševskimi nalogami? Bosta zaprisežena samca Diego in Sid našla družici in se ustalila? Bosta Scrat in Scratte našla pravo srečo – in zakleti želod? Filmarji nočejo ničesar potrditi – zaenkrat. Producentka Lori Forte vseeno pripomni: "O teh likih lahko povemo veliko zgodb. Mislim, da je občinstvo pripravljeno s temi liki iti še naprej."
VIR: KOLOSEJ

T- REXT - REX - DINOZAVER, KI VELJA ZA STRAH IN TREPET MED DINOZAVRI.

DINOZAVRI SLIKE, STEGOZAVER
STEGOZAVER - DINOZAVRI SLIKE

DINOZAVRI SLIKE


SPREHOD Z VELIKIMI DINOZAVRI.

DINOS - RASTAVA

DINOS ZNANA RATAVA DINOZAVROV V AVSTRIJI

Napad Dinozavrov

Dinozavri so bili zelo napadalni.

Dinozavri - Parjenje

Naslednji posnetek nam pokaže prizor parjenja Dinozavrov.

Pogled na Življene Dinozavrov

Oglejmo si kako so živeli Dinozavri.

Sprehod z Dinozavri

Pred nami je še eden sprehod z Dinozavri.

Dinozavri

Sprehod z Dinozavri