nedelja, december 06, 2009

Razvoj v obdobju krede

Razvoj v obdobju krede

V kredi (v času pred 135-65 milijoni let) so se pojavili dinozavri s še močnejšim oklepom. To so bili ankilozavri, katerih telo je bilo pokrito z debelimi koščenimi ploščami. Pri nekaterih vrstah so hrbtne in repne plošče zraščene v enoten hrbtni oklep.

Iz majhnih, rastlinojedih in dvonožnih ptičjenogih dinozavrov se je v juri razvilo nekaj velikih vrst. Takšni velikani so bili tudi trirožci ali triceratopsi z veliko koščcno ovratnico, ki je varovala ranljivi vrat. Trirožec bi lahko za obrambo pred plenilci uporabil tudi velike rogove na čelnem delu glave, vendar jih je imel verjetno samo za merjenje moči s svojimi vrstniki. Potomci majhnih ptičjenogih dinozavrov so tudi koščenoglavi dinozavri, katerih lobanjski svod je bil do 50 cm debel.

Najuspešnejši in najbolj razširjeni rastlinojedci so bili v tem obdobju račjekljuni dinozavri, ki so se razvili iz velikih ptičjenogih prednikov. Tudi račjekljuni dinozavri so živeli v čredah in so skrbeli za svoja jajca in mladiče podobno, kot to počnejo današnji krokodili.





Z razvojem rastlinojedih vrst so se razvijali tudi mesojedi predstavniki jurskih dinozavrov. Med največjimi plenilci in mrhovinarji tistega časa je bil grozljivi dvonožni tiranozaver, ki je dosegel do 6,5 m višine. Vendar pa so bili najstrašnejši mesojedci do 3 m dolgi predstavniki krempljatih dinozavrov. Živeli in lovili so v krdelih in so lahko od daleč skočili na svoj plen. Premikali so se po zadnjih dveh nogah, na katerih so imeli tudi po en dolg, srpasto ukrivljen krempelj za razkosavanje plena. Imeli so dobro razvite oči za prostorsko zaznavanje. Krempljati dinozavri so imeli velike in zmogljive možgane, medtem ko so stegozaver in mnogi drugi davni plazilci imeli samo za oreh velike možgane.

Ni komentarjev:

Objavite komentar