petek, december 04, 2009

Izumrtje Dinozavrov

Izumrtje dinozavrov


Števime in po vsej Zemlji razširjene vrste dinozavrov so pred priblizno 65 milijoni let nenadoma izginile. To je še vedno ena največjih skrivnosti v poznavanju davnega razvoja dinozavrov. Izumrtje dinozavrov poskušajo razložiti številne teorije. Ena od njih to pripisuje spremembam rastlinstva, zaradi katerih dinozavri niso več mogli prebavljati rastlinske hrane, druga pa za izumrtje krivi majhne in urne sesalce, ki so dinozavrom požrli vsa jajca.
Zelo priljubljena je teorija, po kateri naj bi hitro izumrtje dinozavrov povzročil velikanski meteorit s priblizno 15 km premera. To teorijo podpirajo odkritja tankega sloja gline, ki je nastala v tistem času in vsebuje velike količine iridija; v takšnih koncentracijah je samo v meteoritih, na Zemlji pa je precej redka kovina. Padec tolikšnega meteorita bi moral pognati v ozračje ogromne količine drobnih delcev prsti in kamnin, ki bi v obliki orjaškega oblaka za mnogo let zastirali Sonce in po-vzročili velike podnebne spremembe. Hitre temperaturne in klimatske spremembe bi lahko povzročile propad velikih kopen-skih živali, manjše pa bi lahko preživele.

Vendar je tudi pri tej teoriji še mnogo nejasnosti. Ena od njih je ta, da teorija ne razloži in ne upošteva naslednjega dejstva: število dinozavrskih vrst se je začelo zmanjševati že 5 milijonov let pred dokončnim izumrtjem in izumrtje ni bilo ne-nadno, kakršno bi moralo biti zaradi kata-strofe. Poleg tega je priblizno v istem obdobju - vendar v razmakih po več deset tisoč let - izumrlo še veliko drugih rastlin-skih in živalskih vrst, medtem ko so neka-tere rastlinske in živalske skupine brez problemov preživele ta čas.
Teorija, ki bi prepričljivo razložila izumrtje dinozavrov, bi morala upoštevati vse geološke in fosilne dokaze ter razložiti, zakaj so nekatere skupine povsem izginile, druge pa so se nemoteno razvijale dalje. Izumrtje dinozavrov ostaja še naprej v mnogo tančic zavita skrivnost.
Arheopteriks ali praptič
sejepojavil pred priblizno 175 milijoni let. Po mnogih značilnostih jebil še zelo podoben majhnim mesojedim dinozavrom. Vendar pa je že bil porasel s perjem, po čemer lahko sklepamo, da je bil toplokrvna žival in da je bil sposoben aktivnega letenja. Manjše vrste izumrlih dinozavrov so najbrž predniki današnjih ptic.





Ni komentarjev:

Objavite komentar